English Video Competition 2020

Pertandingan Bahasa Inggeris dalam talian sangat menyeronokkan jika kita bersaing mendapatkan hadiah dalam persekitaran yang selesa dan harmoni. Memahami bahawa pelajar hidup dalam realiti baru dan berusaha memahami masa pandemik ini, Jabatan Bahasa Inggeris Pusat Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insaniah, Universiti Malaysia Kelantan telah membuat satu inisiatif iaitu  Acara Pertandingan Video Bahasa Inggeris untuk julung kalinya kepada semua pelajar di universiti ini.

Pandemik COVID-19 yang belum pernah terjadi sebelumnya telah menyebabkan penutupan kampus yang berpanjangan dan langkah-langkah menjauhkan sosial yang menyebabkan para pelajar terkurung di rumah mereka. Pertandingan bahasa yang menyeronokkan adalah cara kreatif yang membolehkan pelajar mengekspresikan emosi mereka dengan cara yang selamat dan sihat.

Bertajuk "English Video Competition", acara itu mengundang pelajar dari tahun 1 hingga tahun akhir untuk menghantar video mereka dalam pertandingan seperti Tik Tok, Story Telling, Singing dan Vlog yang mencerminkan perasaan dan impresi mereka mengenai pengalaman yang dilalui pada masa ini.

"Membantu para pelajar adalah teras aktiviti kami, dan kami dengan sukacitanya mengumumkan" Pertandingan Video Bahasa Inggeris ", kata Dr Nazatul Syima Binti Mohd Nasir, pengarah program itu, sambil menambah ""Kami tahu betapa tertekannya beberapa minggu kebelakangan ini dan betapa sukarnya bagi pelajar dan keluarga mereka pada minggu-minggu mendatang. Semasa masa-masa yang tidak menentu ini, kami berharap dapat memberikan kegembiraan dan suatu yang positif dalam kehidupan pelajar dan rutin baru mereka. Permainan dan pertandingan bahasa yang menyeronokkan adalah bahasa simbolik dan kami percaya bahawa pertandingan ini akan membantu mereka dan mendorong pelajar untuk terlibat "

Penyertaan adalah mudah. Pelajar dari setiap tahun boleh menyertai peraduan ini. Setelah video selesai, video tersebut harus dimuat naik di Youtube dan pautan tersebut perlu dihantar melalui e-mel kepada orang yang bertanggungjawab sebagaimana yang diumumkan. Tiga pemenang di setiap kategori telah dipilih. Sijil menarik diberikan kepada para pemenang. Tahniah kepada semua pemenang!